Selvportrett

    Menneske i kunsten. Selvportrett.

Kunst og håndverk 10 trinn.

Du skal nå arbeide med temaet selvportrett i kunst og håndverk.

Til alle tider har mennesker laget illustrasjoner/bilder av seg selv. Studerer vi disse arbeidene, kan vi få informasjon om kunstnerens utseende, og vi kan få kunnskap om den tiden bildene ble laget. Selvportretter kan også gi oss en forståelse av kunstnerens selvfølelse og selvbilde.

I Kunnskapsløftet finner vi følgende mål:

  • Diskutere hvordan kunstnere i ulike kulturer har framstilt mennesker gjennom tidene, og bruke dette som utgangspunkt for eget skapende arbeid med portrett og skulptur.Før du går i gang med eget arbeid, skal du (læringsmål) Bli kjent med noen kunstnere fra ulike tider, og deres ulike måter å illustrere seg selv på.

 

Albrecht DURER var tysk og levde fra 1471 – 1528. Altså midt Durer_self-portraitunder reformasjonen. Han hadde flere ferdigheter, men ble kjent for å være en svært dyktig billedkunstner og grafikker. Dette selvportrettet malte han i 1498, da han var 18 år gammel. Han virker selvsikker, men som ung var Durer urolig, og preget av å leve i en tid med store forandringer. Nye livssyn, humanismen og reformasjon. Durer var en av de første store kunstnerne som malte seg selv mange ganger. Bildet er et selvportrett av Raffaello Santi, kjent Sanzio_00som RAFAEL. Han levde fra 1483 til 1520 (under høy renessansen) i Italia. I tillegg til å male var han arkitekt. Rafael ble bare 37 år gammel, men han rakk å male mye. Mange kunstnere har siden blitt inspirert av han. Da han brått døde kom det folk fra hele Italia for å delta i begravelsen. Han ble gravlagt i Pantheon i Roma.
En av dem som hadde RAFAEL som forbilde var REMBRANDT (1606 – 1669). Rembrandt var fra Nederland og levde i en tid som har fått navnet Barokken. Han har kanskje verdensrekord i antall selvportrett. I tillegg til å lage et stort antall malerier, etsninger og tegninger, laget han nesten hundre selvportretter. Selvportrettene gir oss kunnskap om hvordan han så ut og de viser spor hvordan han hadde det i løpet av livet. Rembrant opplevde mye sorg. Han mistet fler barn og to koner. Han ble verdsatt høyt som kunstner hele livet, men brukte mye penger og hadde til tider lite.1.)    1628, 22 år gammel. 2.) 1640, 34 år gammel. 3.) 1669, det året han døde.Rembrandt   Rembrandt,1640640px-Rembrandt
Selvportrettene over er veldig like på mange måter. Alle sitter for eksempel vendt mot den samme siden og kan sees i halv profil. Øynene er rettet mot oss. Bildene er malt i ulike land, og Rembrandts siste over 150 år etter Rafaels død. Vi forstår at kunstnerne (til tross for at de alle var unike) har fulgt en slags oppskrift når de har malt. De fikk opplæring på verksteder av mestere. Bildene under er annerledes.
Bildet til venstre er malt av kunstneren DIEGO VELAZQUEZ (Spania.1599-1660) i 1656.Han var spansk og arbeidet på hoffet til kong Filip IV i Madrid. Han regnes som den største kLas_Meninasunstneren fra den spanske barokken.Bildet heter Las Meninas som betyr hoffdamene, og det ser ikke ut som et selvportrett. Men ser vi bedre etter får vi øye på maleren. Velazquez er berømt for å ha malt seg selv inn i sitt mesterverk – og bildet er historiens første Photoshop (Turid Vold). Kunstneren har nemlig iscenesatt et motiv og brukt virkemidler og symboler for å få frem det han ønsker. Bildet er et godt eksempel på maleriets mange muligheter dersom man tillater seg å tenke nytt og kanskje bryte noen regler. Fra ca. 1800 og frem til i dag har det stadig dukket opp nye kunstretninger fordi individualister har skapt nye muligheter for sin kunst.
VINCENT VAN GOGH (1853 – 1890) var fra Nederland. Han malte mest de syv siste årene han levde, og fikk bare solgt ett bilde før han døde. Måten han malte på skiller seg veldig fra bildene over. Kunstretningen blir kalt postimpresjonisme. Impresjonistene hadde vært opptatt av å male synsinntrykk. For eksempel hvordan sola skinner i vannet. GOGH ville få følelser inn i kunsten, ikke bare synsinntrykk. Han ville gi uttrykk for hva han følte for de tingene han malte. Han malte med sterke farger og «nervøse» strøk.Vincent_van_Gogh Gogh vincent-van-gogh- self-portrait PPPABLO PICASSO (1881- 1973) var spansk. Han er ansett som en av de største kunstnerne på 1900-tallet. Han er best kjent for å ha grunnlagt en ny kunstretning, nemlig kubismen. Sammen med kunstnervennen sin Braque begynte han å forenkle naturens former til kjegler, kuler og sylinder når han malte.Han mente at kunsten skulle være uttrykk for noe mer objektivt, og et ansikt kunne godt tegnesPablo Picasso sett fra flere sider samtidig.Pablo P

 

DEVARD MUNCH (1863 -1944) var norsk. Han var både maler og grafiker. Munch er et godt eksempel på en maler som malte seg slik han følte seg. Fotoapparatet ble i løpet av Munchs levetid mer og mer vanlig. Men som han selv sa kunne man ikke ta det med til himmelen eller til helvete. Kunstretningen han tilhørte var ekspresjonismen. Ekspresjonistene laget ofte uttrykksfulle, spontane og intense bilder. De ville påvirke følelsene til de som så bildene. Som de andre kunstnerne nevnt over er Munch verdensberømt.Edvard_Munch_-_Self-Portrait_-_Google_Art_Project munch Edvard_Munch_-_Self-Portrait
MARC CHAGALL (1887 – 1985) var fra Hviterussland og når han malte var han ofte inspirert av barndommen og den kulturen han hadde vokst opp i. Han tilhørte kunstretningen surrealismen. Men i motsetning til mange surrealister viser bildene til Chagall glede, varme og harmoni. Surrealistene ønsket å male bilder av drømmer. Drømmer er ofte usammenhengende og rare.Surrealistene mente at det bare var ufornuften som kunne gi oss kunst. Fornuften var til vitenskap.self-portrait-1968self-portrait-with-a-clock-in-front-of-crucifixion-1947
Bildene over har alle tittel «Selvportrett» og de er hentet på Google. Fakta om de ulike malerne er hentet fra Wikipedia, Thurid Volds forelesninger og boka; Verdenskunsten.E.H. Gombrich;
SPEILETNår vi skal lære om selvportrett er det nødvendig å vite litt om speilet.Det er fort gjort å tenke at mennesker alltid har omgitt seg med mange speil, slik som i dag. Men sånn er det ikke.De første speilbildene mennesker så var de naturlige, som for eksempel i vann. I oldtidens Egypt kunne de rike speile seg i ulike metaller. På slutten av 1100-tallet ble speilene bedre fordi man begynte å kombinere glass og metall, men det var fortsatt bare de rike som hadde råd til å eie et. Først da produksjonen av speil ble industriell på 1800 – tallet falt prisen og flere hadde råd til å kjøpe seg et speil. (Kilde: Wikipedia.)
FORELSKET I SITT EGET SPEILBILDE?Et spesielt speilbilde er omtalt i den greske mytologien.images4V7KM33REn vakker gutt med navn Narcissus skal slukke tørsten i en kilde, og blir så betatt og paralysert av sitt eget speilbilde at han ikke klarer å gå derifra. Senere spirer det opp en lilje der han dør Liljen får navn etter han. (Narsiss.)Den greske historien er høyaktuell i dag. Vi må passe på at vi ikke blir så opptatt av hvordan vi ser ut, at vi glemmer det som er viktig i livet.Caravaggio, en italiensk barokkmaler (1594 – 1596) har malt dette bilde av Narcissus.
I 2010 kom Apple med en ny kamerafunksjon – nemlig å kunne snu kameraet. Antall selfies eksploderte. Selfie ble kåret til årets ord i 2013. Flere og flere forelsker seg i sitt eget speilbilde og bruker masse tid på det. (Som Narcissus.)

Legg igjen en kommentar

DH DELER

Design og handverk i Hammerfest (c)

desillustrert

illustrasjon tekst inspirasjon foredrag kunst bøker reise

visuellkunstiskolen

Visuell skole - tips og idèer

visuellhverdag

Inntrykk blir til uttrykk

kunstblogg

Arbeidskrav, hva inspirerer meg og egen kunst

Bilderabalder

Læringsressurs og portfolio med foto, illustrasjon og video

Sniktitt

Blogg for kunst- og håndverksfaget i skolen

VISUELL KUNST i skolen

Denne siden er laget på bakrunn av at jeg tar videreutdanning i Digital kunst og håndvek ved Hioa. Siden skal brukes til undervisningsopplegg samtidig som jeg ønsker å inspirere til en visuell hverdag!

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.